IN MEMORIAM: Richard Serra (1938 - 2024)

27.03.2024

Vanochtend bereikte ons het verdrietige nieuws dat Richard Serra gisteren op 85-jarige leeftijd is overleden in zijn huis in Long Island, ten oosten van New York. Drie dagen nadat wij in onze galerie een tentoonstelling met 5 werken op papier van Serra hebben geopend. De komende maand is deze tentoonstelling een eerbetoon aan één van de belangrijkste kunstenaars uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Het vervormen van ruimtes was de essentie van zijn kunstenaarschap. Zijn werk was niet alleen monumentaal en ongenaakbaar maar kon ook poëtisch en tastbaar zijn. The New York Times typeerde het mooi door te schrijven dat zijn ‘monumentale omgevingen’ die hij optrok uit staal een ‘abstracte grandeur en fysieke intimiteit’ bezitten. Zijn unieke beeldtaal heeft een generatie kunstenaars geïnspireerd en beïnvloed.

In Nederland zijn meerdere werken van Serra te zien. In museum Voorlinden in Wassenaar kunnen bezoekers door Serra’s sculpturale doolhof Open Ended (2007-2008) wandelen. Voor het Stedelijk Museum in Amsterdam staat als een onmisbare landmark de sculptuur Sight Point. Het grootste landschapskunstwerk van Serra in Europa staat in het Nederlandse Zeewolde. Serra maakte dit werk, Sea Level genaamd, in 1996. Het bestaat uit twee betonnen muren van elk 200 meter lang die aangeven hoe hoog het water zou komen te staan als de dijken in het gebied zouden doorbreken.

In onze galerie zijn komende maand vijf grote paintstick werken op papier te bewonderen. Met respect en dankbaarheid eren wij één van de grootmeesters van de hedendaagse kunst.