The Great Escape
Guillaume Bijl, Vaast Colson, Koenraad Dedobbeleer, Kristof van Gestel, Lieven Hendriks, Frank Koolen, Gert Robijns. curated by Frank Koolen
Jim van de Weerputte schreef speciaal voor deze tentoonstelling een tekst getiteld ‘De grote ontsnapping’: De Grote Ontsnapping
Guillaume Bijl (Antwerpen, 1946) is beeldhouwer en installatiemaker. Hij beoefent een 'archeologie van het alledaagse'. Zijn installaties en stillevens bevriezen het heden in al zijn banaliteit en (schijnbare) toevalligheid. Zijn werk was o.a. te zien tijdens de Documenta XI (Kassel), Skulptur Projekte 2007 (Münster) en in het S.M.A.K. (Gent). In België ontving hij in 2012 de Prijs Beeldende Kunst voor zijn gehele oeuvre.
Vaast Colson (Kapellen, 1977) maakt tekeningen, installaties en doet performances. In zijn werk onderzoekt hij de mechanismen van kunst door persoonlijke observaties en aanstekelijke interventies. Onlangs was er werk van Colson te zien bij De Garage (Mechelen), Maes & Matthys Gallery (Antwerpen), De Vleeshal (Middelburg) en Lokaal 01 (Breda).
Het werk van Koenraad Dedobbeleer (Halle, 1975) is gebaseerd op het alert waarnemen van architectuur, urbanisatie en daaraan verwante fenomenen. Hij genereert hieruit een arsenaal aan beelden die via spaarzame artistieke transformaties aansluiten bij de minimal art. Recent toonde hij werk bij Mai 36 Galerie (Zürich), Kunstmuseum St. Gallen, Castillo/Corrales (Parijs) en Galerie Micheline Szwajcer (Antwerpen).
Kristof van Gestel (Turnhout, 1976) maakt sculpturen waar je tegenaan loopt, die in de weg staan. Naar eigen zeggen zet hij dingen in de wereld “die met hun schaal en materiaal mensen dwingen zich er toe te verhouden”. Daarom hebben de werken van Kristof van Gestel een voorlopig karakter. Ze hebben hun juiste plaats nog niet gevonden. Ze zijn eerder onvoltooid dan onafgewerkt. Hij toonde o.a. werk bij Lokaal 01 (Breda) en het Orpheus Instituut (Gent). Van Gestel studeerde aan de Ateliers in Amsterdam.
In de schilderijen van Lieven Hendriks (Velp, 1970) valt inhoud en vorm volledig samen. Op schijnbaar moeiteloze wijze koppelt hij formele schilderkunst aan figuratie. Dit maakt zijn werk raadselachtig en glashelder tegelijkertijd. Recent toonde hij werk in het Dordrechts Museum, bij Vous Etes Ici (Amsterdam), Galerie Michael Sturm (Stuttgart), University of Arts Nagoya, Japan en het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem.
Frank Koolen (Maastricht, 1978) maakt installaties, sculpturen en video's. Zijn werk draait om een moment waar het alledaagse en het magische samenvallen en er een kort moment van onverwachte logica ontstaat. Hierdoor ontstaan alledaagse abstracties die nog steeds verwijzen naar hun oorspronkelijke context maar tegelijkertijd tot een eigen orde der dingen lijken te behoren. Zijn werk is tentoongesteld in Schunck (Heerlen), Museum van Bommel van Dam (Venlo), Willem Baars Projects (Amsterdam), Kunstvereniging Diepenheim en het Zeeuws Museum (Middelburg).
Gert Robijns (Sint-Truiden, 1972) vestigt met zijn speelse opstellingen en surrealistische interventies de aandacht van de toeschouwer op aspecten als waarneming en intuïtie. In zijn recente installaties speelt Robijns meer concreet met begrippen als gewicht, evenwicht, beweging en mobiliteit. Recent was zijn werk te zien bij Stella Lohaus Gallery (Antwerpen), Galerie Michael Cosar (Düsseldorf), MuHKA, Zeno X Gallery (Antwerpen) en in groepstentoonstellingen in Wiels (Brussel), Museum MARTa, (Herford), Witte de With (Rotterdam) en S.M.A.K. (Gent).