IN MEMORIAM: Richard Serra (1938 - 2024)

Het vervormen van ruimtes was de essentie van zijn kunstenaarschap. Zijn werk was niet alleen monumentaal en ongenaakbaar maar kon ook poëtisch en tastbaar zijn. The New York Times typeerde het mooi door te schrijven dat zijn ‘monumentale omgevingen’ die hij optrok uit staal een ‘abstracte grandeur en fysieke intimiteit’ bezitten. Zijn unieke beeldtaal heeft een generatie kunstenaars geïnspireerd en beïnvloed.

In Nederland zijn meerdere werken van Serra te zien. In museum Voorlinden in Wassenaar kunnen bezoekers door Serra’s sculpturale doolhof Open Ended (2007-2008) wandelen. Voor het Stedelijk Museum in Amsterdam staat als een onmisbare landmark de sculptuur Sight Point. Het grootste landschapskunstwerk van Serra in Europa staat in het Nederlandse Zeewolde. Serra maakte dit werk, Sea Level genaamd, in 1996. Het bestaat uit twee betonnen muren van elk 200 meter lang die aangeven hoe hoog het water zou komen te staan als de dijken in het gebied zouden doorbreken.

In onze galerie zijn komende maand vijf grote paintstick werken op papier te bewonderen. Met respect en dankbaarheid eren wij één van de grootmeesters van de hedendaagse kunst.

Richard Serra (1938 - 2024)
Richard Serra (1938 - 2024)

Latest news

PRESS: Edo Dijksterhuis - Het effectieve geweld van Martin Disler

Het Parool, 25 september, 2020 "...Disler blijft overeind. Zijn werk is nu zelfs erg verfrissend omdat het zover verwijderd is van de aalgladde Instagram-plaatjes waar onze ogen mee zijn gedomesticeerd. Hier swipe je niet zomaar langs."

PRESS: Rudi Fuchs - Gedaanteverwisselingen

De Groene Amsterdammer, nr. 40, 2020

"Ik zie van alles, hoe ik dingen zie komt later. Het zijn eigenlijk onnavolgbare gedaanteverwisselingen, de kunst van Disler, we zien de een na de ander terwijl ze nog gaande zijn."

Emo Verkerk: In the Picture

IN THE PICTURE

Portraying the Artist

Van Gogh Museum, Amsterdam

more information

Rob Birza: Systems in Warped Space

Villa Mondriaan

Zonnebrink 4

7101 NC Winterswijk

Lucassen: The Joy of Painting

Kunstmuseum Den Haag

Stadhouderslaan 41

2517HV the Hague

HOGE LEEFTIJD GEEN BEZWAAR

FD Persoonlijk October 19, 2019

Lang leek de kunstwereld vooral gericht op jong talent. Voor oudere kunstenaars was er weinig aandacht. Langzaam verandert dat. Musea en galeries zien de waarde van kunst die in de loop der jaren is gerijpt en die verder gaat dan de waan van de dag

Read full article (Dutch)